Als bewindvoerder of schuldhulpverlener hebt u waarschijnlijk regelmatig te maken met cliënten met verslavings- en/of psychiatrische problematiek. Soms is het moeilijk om met deze cliënten om te gaan. Wat zijn de do’s en don’ts in het contact met deze cliënten?
Tijdens de trainingsdag wordt een introductie gegeven over de verschillende psychiatrische stoornissen die er zijn. Hoe kun je ze (h)erkennen? Waar moet je op letten en op welke wijze kun je het beste het gesprek hierover aangaan met de cliënt, mede in relatie tot de financiële positie van een cliënt? Kunt u afspraken met de cliënt maken en hoe moet dat dan? Wat kunt u doen als een situatie dreigt te escaleren? Welke samenwerking zoekt u met andere (zorg)instanties? Hoe kun je het beste contact maken – en onderhouden – in een veelal langere relatie tussen de bewindvoerder en de “bewerkelijke en ook wel uitdagende cliënt” die mogelijk op oneigenlijke gronden vaak als “lastig” gekwalificeerd wordt?
Kom voor antwoord op deze vragen en nog veel meer naar deze scholingsdag over omgaan met cliënten met verslavings- en/of psychiatrische problematiek.
Doelgroep
Deze scholingsdag is met name bestemd voor
- (Beschermings) bewindvoerders en medewerkers van bewindvoerderskantoren
- WSNP-bewindvoerders en medewerkers van WSNP-bewindvoerderskantoren
- Schuldhulpverleners
- Budgetbeheerders en budgetcoaches
- Sociaal werkers
- Mentoren/curators
- Overige belanghebbenden
Doelstelling
- Na de trainingsdag heeft de cursist enig beeld over het voorkomen van psychiatrische aandoeningen en het (h)erkennen hiervan
- Kan de cursist een relatie leggen tussen stoornis en de sociaalmaatschappelijke gevolgen hiervan (waaronder financiële gevolgen)
- Is de cursist beter in staat tot een effectieve duurzame samenwerkingsrelatie tussen hem/haar en de cliënt.
Werkwijze
Naast een theoretisch kader (inhoud van psychische stoornissen en modellen van gespreksvoering) wordt er plenair geoefend middels simulatieoefeningen waarin de dagelijkse praktijk van cursisten wordt ingebracht en waarbij gezamenlijk op zoek wordt gegaan naar alternatieve gespreksvoeringstijlen die mogelijk meer effectief kunnen zijn hierin.
Er is veel ruimte voor interactie en aan de cursisten wordt gevraagd een actieve inbreng te hebben en hun eigen ‘uitdagende casuïstiek” in te brengen.
De heer Marijnissen is een zeer betrokken arts die op een bevlogen wijze zijn grote kennis over zijn vakgebied overdraagt. De dag wordt dan ook veelal als uiterst inspirerend, vernieuwend en leerzaam ontvangen en beoordeeld.
Docent
Docent tijdens deze dag is de heer dr. M. Marijnissen, MD, MBA. De heer Marijnissen is BIG-geregistreerd verslavingsarts KNMG, en als zodanig werkzaam voor verschillende zorgaanbieders. Hij houdt zich hierbij bezig met de integrale behandeling van verslaafde patiënten die ook andere psychiatrische en/of lichamelijke ziekten hebben